Échte Vriezenveners vertellen over hun leven, hun gerechten en hun dromen. Sommigen nuchter, anderen uitbundig, maar voor iedereen die je in dit boek ontmoet geldt: ze zijn trots op Vriezenveen. Traditionele recepten passeren de revue, maar ook hedendaagse gerechten kunnen zomaar ineens op je bord belanden. Van taart tot knieperties en van koteletten tot tiramisu: gerechten die in het dorp horen. Op een unieke manier met Vriezenveen verbonden en allemaal met een eigen, bijzondere betekenis.

PAGINA’S
192

MATERIAAL OMSLAG
Brilliantia linnen + Folie

RECEPTEN
36

TAAL
Nederlands

UITGEVER
Monolith publishing house

VERHALEN
24

RELEASE DATUM
November 2019

GEWICHT
1100 gram

FOTO’S
101 stuks

AFMETINGEN
280x200x24 mm

BINNENWERK
HVO Offset 140gr ongestreken

 • 4 courgettebloemen
  (liefst met courgette eraan)
 • 50 gram rundergehakt
 • 1 teen knoflook
 • 2 gekookte aardappelen
  (in kleine blokjes gesneden)
 • 2 eetlepels
  parmezaanse kaas
 • peterselie
 • zout & peper
 • olijfolie
 • paneermeel

Gevulde Courgettebloemen

BEREIDING:

Prak de gare aardappelblokjes en voeg gehakt, olijfolie, paneermeel en parmezaanse kaas toe. Hak de peterselie en knoflook en voeg dit toe aan het mengsel. Verwijder de stamper uit de courgettebloem. Vul de bloemen met het mengsel. Druk de bloem van onderen een beetje aan. Leg de bloemen voorzichtig in een schaal. Gaar de bloemen vijftien minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

We werkten met wat we tegenkwamen. Dus gesprekken ontwikkelden zichzelf tot een verhaal en voor de foto’s werden huizen en tuinen doorzocht naar mooie locaties om de perfecte foto voor dat moment te maken.

Petra Holland & Nienke Ploeger

Dit kookboek is een afspiegeling van de Vriezenvener, zijn verhalen en zijn recepten. Over vijftig jaar fungeert dit boek als een cultuurdocument.

Jouke Zomer

M59A7674

SINE WICHERS – SCHERPHOF

“Vroeger kwam een bekende, plaatselijke bakker wekelijks bij ons langs met zijn kar. Hij stond bekend om zijn heerlijke, ambachtelijke producten. Mijzelf was het tot dusver niet gelukt om een goede appeltaart te maken en dus vroeg ik hem om advies. Hij gaf me zijn ‘geheime’, authentieke recept en rond Kerst bakte ik voor het eerst, door zijn recept, een heerlijke appeltaart. Ik stond versteld, eindelijk was het me gelukt! En nu, jaren later, maak ik het nog steeds volgens zijn recept. Met dat succes is destijds de liefde voor bakken geboren.”